Karlstrup kalkgrav rundt

Gåturen rundt om søen i Karlstrup kalkgrav er ca 2 km.
 
Der er en lidt for lille parkeringsplads, da det er et meget besøgt område. Ned til søen er der en ikke hundevenlig trappe, så der er også en anden nedgang til søen.
 
Der er en rimelig bred sti rundt om søen, samt en noget smallere sti, hvis man vil gå helt nede ved vandkanten.
 
Der er også en sti lidt højere oppe på skrænten, hvor planterne er en del anderledes end dem nede ved søen. Den er noget mere smal, med nedgange til søen.
 
Ved søens kant kan du måske se vilde orkideer samt kæmpestar. Der vokser også havtorn, vibefedt, sump-hullæbe, øjentrøst og mange forskellige mos-arter.
 
I søen opleve blishøns, hjejle, lappedykkere, vandrikse, småspove, fiskehejre og sølvhejre samt rovfuglene musvåge, spurvehøg og tårnfalk.
 
Hvis du er heldig, kan du møde isfuglen, skrubtudser, snoge og stor lille salamander, markfirben og skovfirben.
 
Ved skrænterne kan man være heldig at finde forstenede dyr i kalken.
 
Søen har ikke status som badesø, da man fraråder badning i kalkgrave og mergelgrave. Jeg mødte nogle som skulle ud at svømme, de havde taget varmt svømmetøj på, da det stillestående vand er koldt.
 
Der er nogle lidt strengere krav omkring fiskeri i søen, og man skal være medlem af Solrød Sportsfiskerklub, som bl.a. har sat regnbueørreder ud, man kan også fange krebs. Der lever også rudskaller, trepigget hundestejle.
 
Min tid rundt om søen var 44 minutter.
 
 

Fjenneslev trampesti

 

Gåtur rundt i Fjenneslev. Turen er ca 4 km lang.
 
Gåturen foregår mest på en trampesti, som starter ved Fjenneslev kirke med de 2 tårne,
 
Man følger markerne ned til grillpladsen Anne Lise Lunden ved Tuel å, hvor der er en fiskebro og tilbage igen.
 
Turen er en rundtur, som er markeret med skilte og på en del af marken er der nogle pæle. En lille del af ruten er på grussti, den del deles med Sundhedssporet i Fjenneslev
Man hører mange fugle, da de er godt til at gemme sig. Men man kan de fiskehejren, vandstær, viber, fasaner og Danmarks eneste naturlige hønsefugl agerhønen.
 
I denne del af åen er det muligt at fange ørred, grundling og pigsmerling.
 
Min tid rundt var 1 time.
 
 

Gåtur fra Ringsted syd til Høm Mølle

Vandretur i Ringsted å-dalen.
Gåturen er en rundtur på ca. 5 km
 
Gåturen følger en brochure og starter nede ved åen ved Klostermarkskirken som blev bygget færdig i 1992 og så gå til venstre mod Høm mølle og tilbage igen gennem et villakvarter og ZBC mod Ringsted by, hvor man drejer retur igen lidt før jernbadebroen.
 
Vælger man at følge ruten på brochuren og undlader adgangsstien mod Høm mølle, kommer man ikke forbi den, men går en kortere tur.
Å-stien en ved Ringsted syd virker mere uplejet end stien ved Ringsted nord.
 
Naturplejen foregår bla. ved Dexter kvæg. Køerne spiser gerne bjørneklo, men undlader engkabbeleje, som har en giftig smag, når den er frisk, men køerne spiser den gerne når den er tørret.
 
Pilekrattet som vokser på en stor del af denne del af åen, gør at man kommer tættere på de mindre fugle som blåmejser, skovspurve, gråspurve og nattergalen.
 
Omkring Høm mølle som man kan føre tilbage til 1530, har man også observeret isfuglen. Den nuværende del af hovedbygningen der fra 1856 
 
Man kan også være heldig at se krikand, rød glente, rørhøg og spurvehøgen.
 
Min tid på rundturen var 1 time og 8 minutter.