Gåtur rundt i Gribskov fra Mor Gribs hule. Turen er ca 21 km lang.
Der er flere historier om hvem Mor Grib var. Den mest spændende er at hun var en trold, som holdt til ved jættestuen, som fløjtede efter de forbipasserende for at skræmme dem, og når de så for vild i skoven, blev de dræbt at hendes sønner efter de havde røvet dem.
En anden er hun var et fattiglem fra Gadevang, som valgte at bo i skoven i stedet for fattighuset. En tredje at hun var en kærlighedssvigtet pige der valgte at bo alene i skoven.
Derefter gik turen over en af Gribskovs bjerge ned til Gribsø og videre til Sandskredssøen.
Man har valgt at fjerne noget af vegetationen og en grøft ved Sandskredsmosen og den er nu så våd, at den nu hedder Sandskredssøen i stedet for. For at holde på naturplejen, har man valgt at sætte nogle islændere ud, så man holder vegetationen nede.
Der er en historie om at krybskytten Jens Omgang, blev opdaget af skovfogeden og stak sit gevær ind i brinken ved Grønnekilden, for ikke at blive taget med geværet i hånden, og vandet begyndte at komme ud af geværløbet.
Munkene fra Esrum kloster, vaskede fødderne på de fattige skærtorsdag, så de blev rene. Skærtorsdag skulle betyde rene-torsdag, og navnet Grønnekilde komme fordi Skærtorsdag er den grønne dag i påsken.
Gribskov har især mange egetræer, bøgetræer og forskellige grantræer, hvor der både er urørt skov og skov der bliver passet.
Havørnen, rød glente og fiskeørnen yngler i skoven, og der er mange rødrygget tornskader. Ravne, natugler, høgeugler og hvepsevåger samt mindre fugle som gul vipstjert, gærsanger og halemejse kan man også opleve i skoven.
Der er også mange gravhøje, kilder andre forskelige fortidsminder.
Turen tilbage til parkeringspladsen ved Mor Gribs hule, gik over Flyverstenen, som er et mindesmærke over 2 allierede flyre der mistede livet da deres Mosquito styrtede ned der under Anden verdenskrig, da de fløj lavt for at undgå radaren, men ramte træerne i forsøget.
Et andet mindesmærke fra Anden verdenskrig er Kulsvierstenen, som er rejst som mindesmærke over modstandsfolkene fra Kulsvierbataljonen, som havde en ildkamp med tyske politisoldater, hvor kun 4 af modstandsfolkene overlevede. De brugte skoven til opsamling af våben og ammunition, som blev nedkastet af de allierede i skoven. Lige ved stenen er der beslagende fra en af de metalcontainere, som blev nedkastet.
Ved Ottevejskrydset er der lavet en mindesten over Søren Kierkegaard.
Da jeg gerne følger trampestier, da jeg mener, der er større chance for at opleve dyrene på disse, kom jeg til at gå på noget der minder om en middelalderlig brostens sti noget af vejen.
Denne del af skoven bliver meget brugt af mountainbikere og har også markerede stier til heste, og der bliver endda også lavet præparerede skiløjper med ca 25 km spor i samarbejde med Københavns skiklub.
Min tid på turen var 4 timer og 10 minutter.